Zwakke weggebruikers vogelvrij: nu ook in de Mollentstraat

24 November 2010

Zwakke weggebruikers vogelvrij:  nu ook in de Mollentstraat

Let op, het kan ook in uw straat gebeuren ? waar u woont of waar u langs fietst of stapt. Nu overkomt het de gebruikers van de Mollentstraat, een stuk van het gemeentelijk fietsroutenetwerk Broechem-Nijlen en van de Boomgaardroute. Tientallen kinderen fietsen hier dagelijks naar hun school in Nijlen. En er zijn ook de vele fietsrecreanten op de drukke Boomgaardroute. De straat is immers een veilig alternatief voor de drukke Massenhovensesteenweg en er is enkel plaatselijk autoverkeer toegelaten. Maar veel automobilisten misbruiken deze route als sluipweg om de verkeerslichten aan het kruispunt Massenhovensesteenweg-Liersebaan te vermijden.Om al die redenen had het vorige bestuur (VLD-Ranst 2000-Groen!) unaniem beslist om deze fietsroute veiliger te maken, met één drempel in het lange rechte stuk en twee asversmallingen met drempelkussen in het bochtige gedeelte. Maar door het bankroet van de aannemer werd enkel de drempel uitgevoerd. Hij deed dat zo slecht dat meermaals herstellingen nodig waren.

In plaats van de drempel voorgoed treffelijk aan te leggen met het oog op de zwakke weggebruiker, brak dit bestuur hem doodgewoon af. Onverantwoord, vindt Groen! Doe liever iets aan het snelle sluipverkeer op deze fietsroute, in plaats van de snelheidsduivels zo ruim baan te geven!  Ook bij de buurtbewoners is de verontwaardiging groot.

Het eerste ongeluk is inmiddels al een feit. Een scholier werd van de fiets gereden door een gehaaste chauffeur. Gelukkig enkel met schaafwonden tot gevolg. Het bestuur draagt een verpletterende verantwoordelijkheid.

Groen! vroeg op de gemeenteraad in november 2010 om niet alleen de afgebroken drempel terug te leggen, maar ook ál de ooit geplande snelheidsremmers uit te voeren.

Het schepencollege had er geen oren naar. Ze hebben tellingen gedaan en "zo veel fietsers en auto's hebben ze echt niet geteld hoor". En met de snelheidsovertredingen viel het ook wel mee. Wij vragen ons bijna af of we over dezelfde straat spreken. Maar "ze zullen het in het oog blijven houden". Wij ook, wees gerust. Hopelijk moet er niet eerst een zwaarder ongeluk gebeuren om tot de aanleg van nieuwe snelheidsremmers te beslissen.

De verkeersonveiligheid blijft een prioriteit van Groen! Op diezelfde gemeenteraad (november 2010) vroegen we om de zebrapaden beter te onderhouden, want er zijn veel afgesleten exemplaren te vinden.

En er zou ook een zebrapad moeten komen in de straat Streep, waar de schoolrijen oversteken. Die groene suggestie zal het schepencollege onderzoeken. Een ander door ons voorgesteld nieuw zebrapad, in het centrum van Broechem aan het gemeenteplein (bakker Dockx ? frituur 't Bergske), zou volgens de schepen vroeger al door het Gewest geweigerd zijn. Groen! zal nagaan waarom, en of daar echt niets tegenin te brengen is.