TWEEWEKELIJKSE RUBRIEK ‘HET GEVOELIGE PLAATJE’

20 Juli 2012

TWEEWEKELIJKSE RUBRIEK ‘HET GEVOELIGE PLAATJE’

Vandaag (15/7): Auto gratis in bruikleen. Maar zélf duurzaam denken? Vergeten! Op de agenda van de gemeenteraad van 25 juni stond de aankoop van enkele (bestel)wagens voor de technische dienst. Geen probleem: een technische dienst moet kunnen werken. Maar bij de lastvoorwaarden was het bestuur, niet voor de eerste keer, weer eens vergeten een aantal voor de hand liggende milieuvoorwaarden op te nemen.Gezond verstand?

Dirk van Nimwegen (Groen) vroeg zich in zijn tussenkomst af waarom het schepencollege niet gewoon even het gezond verstand gebruikt had. Waarom niet eerst de uitstootcijfers vergelijken, nadenken over het volume, het gebruik en verbruik van een wagen, het vereiste vermogen, een schakelindicator om het verbruik zo veel mogelijk te beperken enz.?

En dat terwijl datzelfde bestuur op de voorpagina van Ranst Info trots uitpakt met een eco-wagen van Eandis die Ranst amper 3 (drie) maanden gratis in bruikleen krijgt. Dat past in het kader van het EVA-project, dat de uitdagingen rond elektrische mobiliteit in Vlaanderen moet onderzoeken en aanpakken.

Het bestuur mist alweer een kans om op lokaal vlak kleine stappen te ondernemen tegen de klimaatwijziging. Het schepencollege keek met rode kaken de andere kant uit, na deze stevige groene interventie.

Het is duidelijk: het begrip duurzaamheid moet voor het huidige bestuur nog worden uitgevonden. Leuke maar peperdure gadgets installeren (LED-verlichting aan 180.000 € voor het Safi-fiespad): dat kan wel, maar consequent duurzaam durven denken en handelen ? dat zit er nog steeds niet in. Misschien komt daar na 14 oktober verandering in? met Groen opnieuw in het bestuur?

"HET GEVOELIGE PLAATJE": elke dag fietst onze fotograaf langs mooie en minder mooie Ranstse wegen. Her en der legt hij beelden vast op de 'gevoelige plaat': iets dat verbetering verdient; kansen die het bestuur laat liggen; kleine en grote beleidsflaters. Kortom, dingen die 'gevoelig' liggen bij de mensen. Dan bezorgt hij de foto's aan Groen Ranst. Die zullen daar werk van maken, weet hij.

Voor de voorgaande 'gevoelige plaatjes': klik hier.

15 juli 2012