RUBRIEK 'HET GEVOELIGE PLAATJE': Adviesraad Gecoro dubieus samengesteld

30 December 2013

RUBRIEK 'HET GEVOELIGE PLAATJE': Adviesraad Gecoro dubieus samengesteld

Meerderheid stemde voor familieleden. Groen vindt dat criteria zoals expertise essentieel zijn. De Gecoro is een gemeentelijke adviesraad voor ruimtelijke ordening. De Vlaamse overheid beveelt volgende criteria aan voor de samenstelling:vertegenwoordigers van uiteenlopende maatschappelijke geledingen;

  • mannen en vrouwen zo goed mogelijk in balans. Minstens 1/3 van de leden behoort tot het andere geslacht;
  • bij voorkeur zo veel mogelijk een afspiegeling van de lokale samenleving inzake leeftijd, afkomst en sociale klasse.

In Ranst worden dat soort principes weggelachen. De meerderheid CD&V / Open Vld heeft op de gemeenteraad van 16/12/2013 met een paar bedenkelijke ingrepen echtgenoten en familieleden van gemeenteraadsleden benoemd. We besparen u de details van die manipulatie, maar het stoort ons vooral dat (op een uitzondering na) enige expertise in het domein ruimtelijke ordening duidelijk geen rol speelde.

Oppositiepartijen Groen en N-VA zagen dat het dermate de spuigaten ging uitlopen dat ze zaal nog vóór de stemming verlieten. Dan zou de gemeenteraad niet meer in voldoende aantal aanwezig zijn en dus niet kunnen stemmen. De tijd zou dan raad en wijsheid brengen, hoopten wij, zodat het later tot een betere samenstelling volgens juiste criteria kon komen.

Maar? tot onze verbazing bleef de vertegenwoordiger van Vlaams Belang in de zaal, zodat er toch voldoende aanwezigen waren om te stemmen.

De raad die ons bestuur nu moet adviseren over ruimtelijke ordening is hiermee voor de komende vijf jaar voor een groot deel meerderheidsgezind. Groen hoopt dat de andere, onafhankelijke leden toch zo veel mogelijk hun mannetje/vrouwtje zullen willen en kunnen staan.

Ja: respect voor de democratie en objectieve inspraak, dat ligt erg gevoelig bij ons?

"HET GEVOELIGE PLAATJE": elke dag fietst onze fotograaf langs mooie en minder mooie Ranstse wegen. Her en der legt hij beelden vast op de 'gevoelige plaat': iets dat verbetering verdient; kansen die het bestuur laat liggen; kleine en grote beleidsflaters. Kortom, dingen die 'gevoelig' liggen bij de mensen. Dan bezorgt hij de foto's aan Groen Ranst. Die zullen daar werk van maken, weet hij.

Voor de voorgaande 'gevoelige plaatjes': klik hier.

19 december 2013