Het verduisterde SAFI-fietspad

09 December 2010

Het verduisterde SAFI-fietspad

Het is prachtig fietsen tussen Emblem en Broechem, langs het SAFI-spoor-fietspad. Voor de veiligheid kwam daar ook verlichting op zonne-energie. Groen! had van tevoren gewaarschuwd: de lage paaltjes waren niet alleen duur, maar ook vatbaar voor vandalisme. Helaas? Het vorige bestuur ? nog met Groen! ? plaatste twee hoge proefpalen. Die werken nog steeds. Het huidige bestuur vulde aan met dure, lage paaltjes, waarvan de lichten aan- en uitfloepen bij het voorbijrijden. De  kwaliteit daarvan is bedenkelijk: al snel gaven een aantal lampen de geest.

Maar wij hadden ook gewaarschuwd voor vandalisme. De schepen sprak sussende woorden: ze waren stevig genoeg. Helaas kregen we gelijk. 

De herstelling was al goedgekeurd in augustus 2010 (!). Die zou toen 5 000 euro kosten en toen ging het enkel om een paar losse draden (bovenstuk vernield ? zie een van de foto's). Ondertussen ging het van kwaad naar erger en werden hele paaltjes brutaal uit de grond gerukt. In de nacht van 10 april 2011 gingen nog eens alle paaltjes tegen de grond over een afstand van honderden meters: onvoorstelbaar! De verankering bestaat dan ook slechts een enkele dm³ beton.

Een eerste herstelling was dus al goedgekeurd in augustus ? maar heel de winter fietsten onze schoolkinderen meer in het duister naarmate meer paaltjes vernield werden.

De kosten lopen inmiddels zeer hoog op. Vraag is waar dit gaat eindigen en hoe het probleem van het vandalisme opgelost geraakt.

Die vragen stelden we nadien ook op de gemeenteraad van april. Het schepencollege zegde zelf ook heel verveeld te zitten met deze zaak: al die tijd was de leverancier van de paaltjes er niet immers toe te bewegen om slecht werkende exemplaren te vervangen.

Klap op de vuurpijl: nu ze bijna allemaal tegen de grond liggen, is het bedrijf  plots wel zo lief om een offerte in te dienen voor 75 nieuwe exemplaren. Groen! Ranst hoopt echter dat het college er twee keer over zal nadenken om nog eens met deze bedenkelijke partner in zee te gaan. 

5 maart 2011 (+ aanvullingen 11 april en 1 mei)