Gouverneur Berckx op bezoek in Ranst: Broechem vraagt zone 30

09 December 2016

Gouverneur Berckx op bezoek in Ranst: Broechem vraagt zone 30

Op 9 december was op werkbezoek in onze gemeente. Zij kon er die dag niet naast kijken: plots hingen er overal bordjes aan verlichtingspalen en voor de ramen.  te realiseren, die de verkeersstudie voorstelde, maar waar ons bestuur niets van wil weten.

provinciegouverneur Cathy BerckxSamen met bezorgde burgers vroeg Groen om de zone dertig

Elke dag rijdt er heel wat gemotoriseerd verkeer door de woonkern van Broechem. Fietsers en voetgangers voelen zich in de verdrukking door het te snel rijdend verkeer en de vele vrachtwagens en bussen. Ouders van kinderen op weg naar school houden elke dag hun adem in. Iedereen spreekt erover, maar het gemeentebestuur ligt er niet wakker van.

Na lang aandringen van Groen en van buurtbewoners kwam er enkel een fietssuggestiestrook en een extra zebrapad. Ongetwijfeld goede ingrepen, maar daar bleef het bij. Het bestuur bestelde in 2014 weliswaar een mobiliteitsstudie. Maar dat was een maat voor niets: de aanbevelingen werden netjes geklasseerd.

"In de Gustaaf Peetersstraat, Pertendonckstraat en Antwerpsesteenweg wordt er niét te snel gereden!"

Op de gemeenteraad stelt Groen steeds opnieuw de problemen aan de kaak. Groen vraagt - zoals de mobiliteitsstudie voorschrijft - een snelheid van 30 km/uur naast de uitvoering van de andere voorstellen uit de studie. Maar ? geloof het of niet - de schepen van Verkeersveiligheid ontkende onlangs op de gemeenteraad de problemen in de Gust. Peetersstraat, Pertendonckstraat en Antwerpsesteenweg: "Er wordt niét te snel gereden, er kán niet te snel gereden worden én de automobilisten blijven steeds achter de fietsers." Niet echt een hoopvol signaal dat er een beter beleid op komst is.

Groen blijft ijveren voor een zone 30 tussen café 'De Lindenboom' en de stelplaats van 'De Lijn', want dat betekent meer verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers, minder uitlaatgassen, fijn stof en geluidsoverlast en een  betere woonkwaliteit. Momenteel denkt het bestuur echter na over een flitscamera, maar de maximumsnelheid van 50 km/u staat niet ter discussie. Fietsers en voetgangers én de buurtbewoners blijven nog maar eens in de kou staan.

Gouverneur Berckx wil in onze provincie het aantal verkeersdoden en zwaargewonden op nul brengen. Nul: daar zijn wij óók voor! Daarom riep Groen de bewoners op om raamaffiches "30 km/u ? voor wanneer?" op te hangen tijdens het werkbezoek van de provinciegouverneur... in de hoop dat zij mee ons gemeentebestuur helpt wakker schudden!

9 december 2016