In gesprek met Kristof Calvo: liefde voor politiek!

02 December 2016

In gesprek met Kristof Calvo: liefde voor politiek!

Jeugdhuis Krejoel, 18 november: . Zo'n vijftig aanwezigen konden na zijn korte inleiding met hem in gesprek gaan. Hieronder een greep uit de boeiende gedachtewisselingen.een schot in de roos, onze avond met Kristof

?

Enkele van zijn uitspraken tijdens de inleiding:

"Na de overwinning van Trump klampen heel veel jongeren mij ongerust aan: Wat nu? Hoe kunnen wij hier concreet op reageren?"

"Veel politici benadrukken momenteel het negatieve, de angst, de onvrede: zij vertrekken vanuit het pessimisme. Anderen proberen het ongebreidelde hoera-optimisme te verspreiden ? lees: de Open VLD. Maar ik geloof vooral in het possibilisme. Kleine maar erg realistische stappen zetten voor een betere toekomst. Mijn boek somt zo 75 voorstellen die echt kúnnen." (Dat boek is "F*ck de Zijlijn")

"Begin in je eigen dorp, mik niet direct te hoog. Zet iets op touw, duw iets in gang, samen met vrijwilligers, doe je gemeente leven. Een treffend voorbeeld is hoe wij in Mechelen met heel veel enthousiaste medewerkers het muziekfestival Maanrock hebben uitgebouwd ? de hele stad danst en viert elk jaar mee."

"En ook vanuit de oppositie doe je nuttig werk. Dankzij ons blijft CD&V proberen binnen de regering aandacht te vragen voor een rechtvaardiger fiscaliteit. Als wij er in het parlement niet keer op keer op waren blijven hameren, was daar echter gegarandeerd helemáál geen sprake van geweest!"

In gesprek met de zaal ? enkele tussenkomsten

Iemand vertolkte de wanhoop na de overwinning van Trump, vooral i.v.m. maatregelen tegen de klimaatwijziging. Kristof wees erop dat de beweging die dringend maatregelen eist en voorstelt, sterker en sterker wordt. In de samenleving, de bedrijfswereld die met nieuwe technologieën bezig is, en ook bij de politici, die zich gesteund voelen vanuit de samenleving.

Een andere opmerking ging over de hatelijke, bitsige, sarcastische woordenwisselingen die typisch lijken voor "de politiek": dat schrikt af, daar wil men als voorstander van geweldloze communicatie niet aan meedoen. Kristof beaamt: hij worstelt daar ook mee. Van elkaar verschillen is natuurlijk eigen aan politiek, scherp debat is nodig en nuttig, maar met respect. Uitschuivers kunnen wel eens voorvallen. Maar persoonlijke aanvallen, laat staan hele groepen mensen beledigen, dat kan absoluut niet. NV-A heeft voor een verruwing van het debat gezorgd, ministers hoeven niet te schofferen.

Kristof: Ik weet dat ikzelf soms luid tekeerga, maar noteer dat net dié momenten op tv komen, de rustige gedachtewisselingen zijn niet zo interessant om uit te zenden, vinden ze. Groen probeert heel veel te verbinden en ook positieve dingen te zeggen, maar die tussenkomsten halen het journaal niet.

Vraag uit de zaal: we moeten nieuwe mensen bereiken, maar hoe overtuig je diegenen die nog niet tot ons vaste publiek behoren? Kristof: Overdonder niet met een radicaal verhaal, werk met kleine pragmatische stapjes, spreek met hen over kleine dingen die in hun omgeving echt wel anders kunnen en maak daar samen werk van. Ten tweede: empathie is nodig, durf ook eens in de huid kruipen van die ándere kiezers. Luister naar hen, stel de vraag waaróm ze anders kiezen.

 

Nog meer vragen en antwoorden volgen, o.m. over hoe nodig de EU wel is. Slotsom: het was een toffe avond, voor iedereen een hart onder de riem. Politieke is wél nuttig en nodig, De lijst ging rond om in te tekenen voor de elektronische nieuwsbrief van Groen Ranst (dat kan ú ook via het menu "contact en nieuwsbrief"!). En Kristof, die ging niet naar huis zonder blijk van onze dankbaarheid: een geschenkverpakking authentiek Oelegems Titsenbier!

20 november 2016