GEMEENTERAAD 16 maart 2015

26 Maart 2015

GEMEENTERAAD 16 maart 2015

: Nieuwe brug Oelegem - nog steeds problemen / Sluipverkeer door Pater Domstraat (wegomlegging Bistweg) GROENE INTERPELLATIES  

1. Nieuwe brug over Albertkanaal in Oelegem: problemen

De werken aan de brug zijn zo goed als klaar. Een jaar geleden bracht Groen op de gemeenteraad al enkele fouten aan het licht. Die werden in orde gebracht. Intussen zijn er nog nieuwe problemen opgedoken:

  • Het fietspad staat beneden aan de brug regelmatig onder water (zie foto), wat bij vriesweer tot een zeer gevaarlijke toestand leidt: minstens een fietser is daar zwaar ten val gekomen.
  • Bewoners uit de Vaartstraat hebben sinds de bouw van de nieuwe brug nóg meer wateroverlast dan vroeger.
  • Een stuk fietspad is nog steeds afgesloten.
  • Aan de bushalte beneden aan de brug moeten passagiers wachten in de weide of op het fietspad.

Antwoord: het bestuur gaat akkoord met al onze vaststellingen. Alle problemen zullen in orde komen.

 

2. Sluipverkeer Pater Domstraat

Door werkzaamheden in de Bistweg moet het verkeer omrijden. Velen doen dat niet, zoals het hoort, langs de Oelegemsesteenweg tot aan de Kapelstraat om dan af te slaan richting Massenhovensesteenweg, maar ze snijden liever een stukje af via de Pater Domstraat. Groen werd gealarmeerd door bewoners die in deze smalle straat nu nóg meer sluipverkeer te verwerken krijgen, vrachtwagens inclusief. Er wonen in deze straat ook veel kinderen en het is een veel gebruikte fietsroute.

Groen stelt de leefbaarheid, de veiligheid van de bewoners en de aandacht voor de zwakke weggebruiker voorop. In de gemeenteraad vroeg Groen daarom tijdelijke maatregelen om het verkeer te verbieden de Pater Domstraat in te rijden. Een voorlopig bord enkelrichting had volstaan. Maar het antwoord was: nee, er komt enkel een beperking voor vrachtwagens boven 3.5 ton.

Groen kan alleen maar betreuren dat het bestuur het gemotoriseerd verkeer zijn eigen weg laat zoeken in plaats van het langs de meest geschikte wegen te leiden. 

20 maart 2015