Dodehoek vrachtwagens: lessen in scholen - voorstel van Groen! nu toch aanvaard

24 November 2010

Dodehoek vrachtwagens: lessen in scholen - voorstel van Groen! nu toch aanvaard

De leskoffer om in de scholen te werken rond de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens: ze komt eraan, eindelijk. Ons voorstel dateert al van meer dan een jaar geleden. In oktober 2009 stelde Groen! op de gemeenteraad voor om de educatieve kit van de Fietsersbond door de gemeente te laten aankopen. Dan hoeven onze scholen niet elk apart die vrij dure investering te doen. De koffer kan alle scholen in een beurtrol aandoen.Het college beloofde toen ons voorstel te zullen bekijken. Omdat we er niets meer over hoorden, brachten we het in november opnieuw op de agenda. Soms wint de aanhouder: want nu kregen we het lang verhoopte antwoord: de koffer komt er. Een kleine overwinning die misschien heel grote gevolgen kan hebben? al kan je nooit 100 % zeker weten hoeveel jonge levens dit zal redden.

Het was ook hoog tijd. Want wat de schepen voor verkeersveiligheid ook mag beweren: er zijn vandaag wel degelijk scholen in Ranst waar de kinderen in schoolverband nooit van deze levensgevaarlijke problematiek hebben horen spreken, laat staan er een actieve sensibiliseringsactie over hebben zien gebeuren.

Dat was in de vorige legislatuur wel even anders: toen zorgde onze groene schepen ervoor dat alle scholen 'in het echt' kennis konden maken met het gevaar ? met een echte vrachtwagen. Vanuit de cabine konden de kinderen dan zelf vaststellen dat je als chauffeur in de zijspiegels onmogelijk kunt zien of er zich fietsers of voetgangers in de dode hoek bevinden?

Ja, enkele andere scholen hebben dit jaar wél aandacht aan de dode hoek besteed. Maar was dat op eigen initiatief, of omdat de gemeente hen hier systematisch op gewezen heeft? Groen! vindt dat de gemeente hier zeker een trekkersrol in te vervullen heeft, en dat ze de koffer zo snel mogelijk in de scholen in beurtrol een toer moet laten maken.

November 2010