Containerpark: verstandig betalen? Niet bij ons

21 November 2010

Containerpark: verstandig betalen? Niet bij ons

Afval vervuilt. En vooral het niet-recycleerbaar afval kost de belastingbetaler veel geld. Daarom betaal je in Lier, Wommelgem en Wijnegem niét als je op het containerpark bijvoorbeeld recycleerbaar glas of papier binnenbrengt, en wél voor bouw- en groenafval. Logisch principe, duidelijke boodschap: vervuilen betekent betalen. Na bijna vier jaar 'studeren' op het containerpark heeft ons bestuur eindelijk een ei gelegd. Elk Ransts gezin mag nu per jaar 15 keer gratis 1 m³ afval aanbieden, en je betaalt 5 euro per extra beurt.Wat verandert er? Niks. Pas vanaf de 16de keer moet je betalen. Op de gemeenteraad van oktober 2010 schermde het schepencollege er zélf mee dat bijna niemand zo dikwijls komt. Trouwens, wie tóch meer komt, zal met plezier betalen: het blijft goedkoper dan een container huren. Het zijn de belastingbetalers (ook zij die weinig vervuilen) die de zware meerkost zullen blijven afdokken voor de verwerking via het containerpark. In andere gemeenten raadt men aan een container te huren als je verbouwt. In Ranst niet dus.

Wat het bestuur ook beweert: de nieuwe regeling brengt géén voelbare daling van het afval. Erger is dat 'afvaltoerisme' mogelijk blijft. Omdat je in bijna alle buurgemeenten wél vanaf beurt één moet betalen, zullen hun inwoners samen met een vriend of familielid uit Ranst (en zijn identiteitskaart) naar óns containerpark blijven komen, op onze kosten. 

Onze voorstel is: wees duidelijk, beloon milieuvriendelijk gedrag en vraag een vergoeding voor alles wat niet recycleerbaar is. Dat is geen pesterij, dat heet financieel verantwoord en duurzaam beleid.

Maar dit bestuur kiest opnieuw voor de makkelijkste en minst duurzame oplossing. Investeren om het containerpark in te delen in een zone gratis-want-recycleerbaar en een zone te-betalen voor het andere afval: dat vindt men te duur. Een zoveelste gemiste kans.  

Oktober 2010