Boeken dicht voor boekenliefhebbers: petitie tegen sluiting filiaal Broechem

02 December 2010

Boeken dicht voor boekenliefhebbers: petitie tegen sluiting filiaal Broechem

(lees eerst: 'bibliotheek toch dicht') Op de gemeenteraad van 22 november 2010 bracht het gemeentebestuur van Ranst de sluiting van de uitleenpost te Broechem ter stemming. Resultaat: de uitleenpost te Broechem wordt vanaf 1 januari opgedoekt. U kon een petitie komen tekenen om deze beslissing nog tijdig in te trekken.Tijdens de openingsuren stonden wij aan de ingang met een petitie om de beslissing ongedaan te maken. Groen! stemde als enige partij tegen de sluiting van deze uitleenpost. Het bestuur verantwoordde de beslissing met de dalende trend van het aantal bezoekers en uitleningen. Groen! wil de ogen niet sluiten voor die evolutie, maar we vinden het sluiten van dit filiaal het verkeerde antwoord. Groen! hoopte dat het bestuur juist inspanningen zou doen om die trend te keren.

Groen! is inmiddels ook bezorgd over de toekomst van de uitleenpost Emblem. Hier zijn de cijfers vergelijkbaar met Broechem. Is dit misschien het volgende filiaal dat met sluiten bedreigd wordt?

Heel wat inwoners uit Broechem zijn vanaf 1 januari 2011 verplicht om de verplaatsing te maken naar het hoofdfiliaal te Ranst. Hoeveel onder hen zullen vanaf dan afhaken, en zo een waardevol stuk cultuur voortaan moeten missen?

Groen! vindt dat iedere deelgemeente recht heeft op een bibliotheek. We vrezen dat een verplaatsing naar een andere deelgemeente voor heel wat inwoners een brug te ver is. Zeker de oudere inwoners en de kinderen worden nu getroffen. Het bestuur sluit de ogen voor het mobiliteitsprobleem van deze bevolkingsgroepen.

Meer dan 100 schoolkinderen bezoeken met hun school op regelmatige basis het filiaal Broechem. Voor heel wat van deze kinderen is een bibliotheek in de buurt van de school het enige middel om met boeken in contact te komen. Enkel de meest gemotiveerde ouders zullen met hun kinderen een andere uitleenpost bezoeken. De meeste kinderen zullen dus helaas nooit meer de geur van een bibliotheek ruiken. Onze Broechemse scholen staan voor een voldongen feit!

Het bestuur zegt nu te onderzoeken wat men gaat doen om de Broechemse schoolgaande kinderen toch niet helemaal in de steek te laten. Voor ons zijn er weinig goede alternatieven. Busvervoer naar het hoofdfiliaal te Ranst behoort tot de mogelijkheden, maar is helaas erg tijdrovend, duur, milieubelastend en praktisch moeilijk te realiseren. Het werken met boekenkoffers behoort ook tot de mogelijkheden, maar dan is het aanbod wel erg beperkt

Groen! is verwonderd dat geen enkele andere politieke fractie vragen stelt bij deze sluiting. Groen! zegt -als enige- neen tegen deze drastische ingreep. Het is ontoelaatbaar dat het bestuur de boeken dichtdoet voor de Broechemse lezende bevolking en onbegrijpelijk dat de sluiting gesteund wordt door de andere Ranstse oppositiepartijen Vlaams Belang, NVA, LDD én ProRanst.