Bmx-perikelen, Bloemenwijk en... de verdwenen snelheidsremmers Emblemseweg

06 Oktober 2010

Bmx-perikelen, Bloemenwijk en... de verdwenen snelheidsremmers Emblemseweg

Op de gemeenteraad van 21 juni 2010 opnieuw vier interpellaties van de groene fractie: de illegale constructies rond het BMX-parcours (aflevering hoeveel al?); de samenaankoop van groene stroom door de provincie; de plannen met de Bloemenwijk; en de plots verdwenen snelheidsremmers in de plannen voor de heraanleg van de Emblemseweg. Sport ligt ons nauw aan het hart, begrijp ons niet verkeerd. Maar het was de burgemeester die destijds zwaar in de fout ging op de voormalige militaire terreinen aan de Bistweg. Hij had de initiatiefnemers immers voorgespiegeld dat ze gerust zonder vergunning hun gang konden gaan met reclamepanelen, een clublokaal, een toren? achteraf zou alles wel geregulariseerd worden.Hoe zit het intussen met die regularisatie? Die is bezig, was zijn antwoord, misschien is alles afgerond midden 2011, en "wil Groen! misschien die reclame weg zodat dat de club haar sponsors moet terugbetalen?" Natuurlijk wil Groen! dat niet. De fout ligt dan ook niet bij deze sportvereniging, maar bij het gemeentebestuur. Zorg dus dat alles zo rap mogelijk wettelijk in orde is, aldus ons gemeenteraadslid Luc Redig.

Groene stroom

Groen!Ranst is blij dat onze gemeente ingaat op het initiatief van de provincie om burgers aan te sporen groene stroom gezamenlijk aan te kopen zodat goedkopere voorwaarden kunnen afgedwongen worden . We drongen er op aan om dit heel goed bekend te maken.

Bloemenwijk

Een eeuwig probleem, zo lijkt het wel: het doorgaand (dikwijls zwaar) verkeer tussen Ranst en Oelegem, door woonstraten die daar niet voor bestemd zijn. Nu plaatste het bestuur bij de herinrichting bloembakken. Maar wat is op termijn de bedoeling met dat doorgaand verkeer: moet dat dan langs de O.L.Vrouwestraat en Gasthuisstraat? En hoe en wanneer zal men die straten dan herinrichten? Het antwoord was onduidelijk, een visie op termijn is (zoals op zovele andere vlakken) ver te zoeken. Ja, het zal daar een probleem blijven. En die bloembakken? Die dienen om de snelheid af te remmen, niet de hoeveelheid verkeer?

Emblemseweg: snelheidsremmers zoek? democratie ook

Enkele snelheidsremmers zijn verdwenen uit de plannen ? destijds nog opgesteld met Groen! nog in het bestuur, en goedgekeurd door de gemeenteraad. De schepen van openbare werken gaf uitleg: er zijn nog andere snelheidsremmers overgebleven, een paar moesten weg of kunnen er later toch nog terug bijkomen. Onze fractieleider Dirk van Nimwegen vroeg de stemming over het behoud. Maar? Roel Vermeesch, de voorzitter van het democratisch orgaan gemeenteraad, vroeg? een stemming over de vraag of er een stemming kon komen. Het resultaat kan u raden.

(21 juni 2010)