Bibliotheek Broechem: toch dicht!

23 December 2010

Bibliotheek Broechem: toch dicht!

In was Groen! de enige partij die tegen de sluiting stemde. Intussen stonden we in weer en wind tijdens de openingsuren met een petitie. Die leverde meer dan 200 handtekeningen op. Heel veel mensen reageerden verontwaardigd. In brachten we dit punt terug op de gemeenteraad.

novemberdecember

Voor het begin van de zitting overhandigde een delegatie kinderen, namens alle verontruste burgers, 'in de wandelgangen' de petitie aan de burgemeester en aan de verantwoordelijke schepen Tine Muyshondt. Toen al hoorden we uit het antwoord hoe laat het was.

Op de gemeenteraad zelf legden we onze vraag ter stemming om terug te komen op de beslissing.

Onze argumenten:

  • De cijfers die men aanhaalt voor de sluiting zijn geen argument: het bezoekersaantal van het filiaal is te vergelijken met Emblem;
  • 7 klassen gebruiken het filiaal in Broechem;
  • De petitie tegen de sluiting telt intussen meer dan 200 gebruikers;
  • Het bibliotheekdecreet van juli 2001 stelt als doelstellingen van een openbare bibliotheek: vrije toegang tot kennis, cultuur en informatie;
  • Een openbare bibliotheek schept de voorwaarden om het levenslang leren, de culturele ontwikkeling en het democratisch functioneren van de samenleving te bevorderen;
  • Het beleidsplan van dit bestuur garandeert een bibliotheek in elke deelgemeente;
  • Nu dwingt men mensen om alles nog meer per auto te doen.

Schepen Tine Muyshondt was niet te vermurwen. Iedereen neemt al voor alles de auto. Dan ook maar voor een bibliotheekbezoek in een andere deelgemeente. Alles is volgens haar geprobeerd om de bezoekersaantallen op te drijven, maar tevergeefs ? wat Groen! sterk betwijfelt. We hoorden van heel wat mensen dat de collectie te weinig vernieuwd werd.Een krantenabonnement of tijdschriftenabonnement, een hedendaagse collectie,? zouden volgens ons de eerste stappen kunnen zijn. Ook betreurden velen dat de weekenddienst enkele jaren geleden werd afgevoerd.

Groen gemeenteraadslid Luc Redig bleef aandringen: "Ga ervoor, promoot dit filiaal in plaats van te besparen. Iedereen die we tijdens onze actie spraken zegde dat de bibliotheek moet blijven. Cijfers zeggen trouwens niets: altijd zal er toch één filiaal zwakker zijn dan de andere?"

Ons betoog mocht niet baten. Opnieuw stemden alle andere partijen (ook die van de oppositie!) ons voorstel weg tot behoud van het filiaal.

Op donderdag 23 december hielden we een wake aan de ingang, om de bibliotheek van Broechem symbolisch voor altijd te begraven. Daarna overdekten we het borstbeeld van de bekendste culturele reus uit onze gemeente:Jules Persyn zal zo niet moeten toekijken hoe in zijn gemeente met cultuur wordt omgesprongen. De goede man zou zich omdraaien in zijn graf?

(december 2010)