Actie Natuurpunt: 'Behaag-natuurlijk'. Wie doet niet mee? Ranst, natuurlijk!

24 November 2010

Actie Natuurpunt: 'Behaag-natuurlijk'. Wie doet niet mee? Ranst, natuurlijk!

Elk jaar organiseert Natuurpunt in samenwerking met talloze gemeentebesturen de actie 'Behaag-natuurlijk': een campagne om meer hagen in het landschap te brengen. Alle gemeenten rondom Antwerpen doen mee. Ranst niet.  Het doel van Behaag-natuurlijk is streekeigen haagplanten aan aantrekkelijke prijzen aan de mensen aanbieden, met het oog op de verhoging van de biodiversiteit.Waarom doet Ranst niet mee aan deze actie, vroegen we op de gemeenteraad van november 2010.

Het antwoord van schepen voor 'groen' Stan De Schutter maakte veel duidelijk. Hij wist compleet niet waar het om ging. Want hij vond dat de gemeente al te veel werk had om ook nog voor die verkoop in te staan ? terwijl het Natuurpunt is die dat doet. En volgens hem is het vanuit milieuoogpunt onaanvaardbaar dat die planten helemaal uit Nederland naar hier vervoerd worden. Mocht dat nu ook nog waar zijn geweest?

Ten einde raad haalde hij nog een ultiem argument uit de binnenzak: de mensen moeten toch genoeg planten kunnen blijven kopen bij onze eigen handelaars nietwaar? Oké, als het gemeentebestuur de eigen bedrijven in Ranst wil 'behagen', dat het dan vanaf nu de bestaande subsidies beter bekendmaakt voor kleine landschapselementen (zoals hagen) en burgers die hun tuin willen behagen doorverwijst naar bedrijven die streekeigen planten aanbieden. Tot nu toe is die subsidie zo onbekend dat maar weinigen er gebruik van maken.

November 2010