TWEEWEKELIJKSE RUBRIEK ‘HET GEVOELIGE PLAATJE’

Vandaag (10/10): Verlichting SAFI-spoor fietspad – twee lichtpalen naast elkaar. Vanavond, heel toevallig vlak voor de verkiezingen, heeft het schepencollege de nieuwe verlichting plechtig ingehuldigd. Een goede zaak natuurlijk, nu de donkere wintermaanden naderen.

Maar wat een lange lijdensweg is dat geweest! Toen Groen nog in het bestuur zat (2000-2006) lieten onze schepenen enkele proefpalen op zonne-energie plaatsen. Die werken nog steeds perfect. Dit in tegenstelling tot de reeks lichten op korte paaltjes die het huidige college daarna liet zetten. Vele daarvan werkten niet naar behoren, en nog erger: vandalen vernielden de paaltjes die nog wel werkten. Klik hier voor onverkwikkelijke foto’s en tekst.

Groen had vooraf nochtans gewaarschuwd voor de duidelijke vandalisme-gevoeligheid van dat systeem. Had men toen geluisterd, dan zou dat de Ranstse belastingbetaler veel geld bespaard hebben. Maar de vernielde verlichting kon niet hersteld worden.

Het nieuwe systeem gebruikt LED-verlichting, op palen van 4 à 5 m hoog. Prijs: 189.000 euro – deels gesubsidieerd door het Fietsfonds weliswaar.

Groen staat uiteraard ten volle achter dit project, maar we moesten lang wachten en het is duur. Als Groen in het bestuur had gezeten, dan zouden we voor diezelfde prijs de paaltjes zuiniger, over een grotere afstand hebben laten verspreiden en zo een groter stuk fietspad hebben kunnen verlichten.

Zuinig investeren

Ja, Groen staat voor een financieel zuinig investeringsbeleid – zuiniger dan dat van ons bestuur, wat de burgemeester ook moge beweren in zijn verkiezingspropaganda. Een voorbeeld: wij zwaaiden op diverse gemeenteraden driemaal met een aanbod om gratis (!) zonnepanelen te plaatsen op gemeentelijke gebouwen. Steeds antwoordde de schepen dat zij ‘het voorstel zou bestuderen’. Intussen is het te laat. Nu staat er wel 200.000 euro in de begroting voor net diezelfde investering. Wie draait op voor dit non-beleid? De belastingbetaler…

HET GEVOELIGE PLAATJE": elke dag fietst onze fotograaf langs mooie en minder mooie Ranstse wegen. Her en der legt hij beelden vast op de ‘gevoelige plaat’: iets dat verbetering verdient; kansen die het bestuur laat liggen; kleine en grote beleidsflaters. Kortom, dingen die 'gevoelig' liggen bij de mensen. Dan bezorgt hij de foto’s aan Groen Ranst. Die zullen daar werk van maken, weet hij.

Voor de voorgaande 'gevoelige plaatjes': klik hier.

10 oktober 2012

Tags: