Tweewekelijkse rubriek: ‘HET GEVOELIGE PLAATJE’

Vandaag (10 maart 2012): Waarom moest deze reus tegen de grond? In november werd in een weide achter de Profeetstraat een prachtige boom geveld die daar al meer dan honderd jaar stond. Met een doormeter van 1,6 meter (!) was het een ware reus. Hij stond daar helemaal alleen, stoorde niemand met zijn schaduw of bladval, was de broed- en rustplaats van honderden vogels. Hij vormde geen gevaar: volgens de kappers was hij kerngezond. 

Verdrietige buren haalden de politie erbij. Die kon alleen maar zeggen dat er een kapvergunning afgeleverd was. Wij vroegen het schepencollege om uitleg. Op welke basis had het de kapvergunning toegekend? Wat is het beleid rond aanvragen tot kapvergunning van zulke waardevolle bomen? Speelt dan enkel het economische belang een rol (houtopbrengst), of vormt de landschappelijke waarde soms ook een criterium? Begin maart hadden we nog steeds geen antwoord.

Op de andere foto vindt u het bewijs dat we ons niet vergissen: wel degelijk 160 cm diameter en niet omtrek!

"HET GEVOELIGE PLAATJE": elke dag fietst onze fotograaf langs mooie en minder mooie Ranstse wegen. Her en der legt hij beelden vast op de ‘gevoelige plaat’: iets dat verbetering verdient; kansen die het bestuur laat liggen; kleine en grote beleidsflaters. Kortom, dingen die 'gevoelig' liggen bij de mensen. Dan bezorgt hij de foto’s aan Groen-Ranst. Die zullen daar werk van maken, weet hij.

Voor de voorgaande 'gevoelige plaatjes': klik hier.

10 maart 2012

 

Tags: