Rubriek 'het gevoelige plaatje': Cordon sanitaire doorbroken. Ranst doet straffer dan Denderleeuw

25 Januari 2013

Rubriek 'het gevoelige plaatje': Cordon sanitaire doorbroken. Ranst doet straffer dan Denderleeuw

Een slag in het gezicht van elke democraat: CD&V en Open VLD kozen op de gemeenteraad van 21/1 bijna voltallig voor het enige Vlaams Belang-gemeenteraadslid. Christel Engelen wordt daardoor onze tweede bestuurder in de Projectvereniging Antitankgracht, een intergemeentelijk kunstenproject. Dat is een veel grotere schande dan in Denderleeuw: de nieuwe schepenen daar konden zélf niet verhinderen dat het Vlaams Belang hen op de eerste nieuwe gemeenteraad aan een meerderheid hielp voor hun aanstelling.Groen Ranst moest - net als de N-VA - eerst even bekomen van de verbijstering, en stuurde dan een persmededeling rond. Groen vreest dat dit de voorbode is van nog meer samenwerking met het Vlaams Belang. Het nieuwe bestuur in Ranst heeft namelijk maar één stem op overschot in de gemeenteraad (13 tegen 12). Het hengelt blijkbaar nu al om steun uit de oppositie ? erg genoeg niet van de democratische partijen Groen en N-VA, maar wel van het Vlaams Belang.

Uit onze persmededeling:

 " (?) Op zich is die aanstelling zeker geen 'groot' item met enorme impact op de gemeente Ranst, maar het gaat ons hier duidelijk om het principe.

De eerste vertegenwoordiger, uit het college, werd vlot verkozen. Voor de tweede vertegenwoordiger waren er twee kandidaten: één van het Vlaams Belang en één van de N-VA (Lutgarde Van Dessel).

Tot algehele verbazing - tenminste van de democratische oppositie - werd de Vlaamse Belang-kandidate verkozen met 13 tegen 12 stemmen voor de kandidate van de N-VA.

Met andere woorden: de meerderheid van CD&V en Open VLD heeft daadwerkelijk gestemd voor het Vlaams Belang, tegen een andere kandidaat, ook vanuit de oppositie. Een beter voorbeeld van schending van het cordon sanitaire kan je niet bedenken.

Wij vrezen dat dit het begin is van een nieuwe evolutie waarbij de krappe CD&V ? Open VLD-meerderheid een beroep zal kunnen en zelfs moeten doen op de extra stem van het Vlaams Belang om politiek te overleven. Immers uit de stemming blijkt dat één lid van de meerderheid het blijkbaar niet over haar/zijn hart kon krijgen om voor het Vlaams Belang te stemmen."

"HET GEVOELIGE PLAATJE": elke dag fietst onze fotograaf langs mooie en minder mooie Ranstse wegen. Her en der legt hij beelden vast op de 'gevoelige plaat': iets dat verbetering verdient; kansen die het bestuur laat liggen; kleine en grote beleidsflaters. Kortom, dingen die 'gevoelig' liggen bij de mensen. Dan bezorgt hij de foto's aan Groen Ranst. Die zullen daar werk van maken, weet hij.

Voor de voorgaande 'gevoelige plaatjes': klik hier.

22 januari 2013