OELEGEM: BRUG OF GEEN BRUG – “THAT IS NÓT THE QUESTION!”
26 Februari 2015

Een shakespeareaans drama speelt zich af rond de mogelijke afbraak van de brug Jozef Simonslaan ? Keerbaan. Groen Ranst vindt echter dat de verkeerde vraag wordt gesteld. Groen volgt de discussie al van in het begin met argusogen op. Het idee kwam van de nv De Scheepvaart. Die is genoodzaakt de brug te vervangen door een hogere. Maar is er geen andere oplossing? De nv stelde aan de gemeente Ranst voor om de brug af te breken en niet herop te bouwen, en met het uitgespaarde geld een nieuwe weg te financieren voor het doorgaand verkeer. Die weg zou dan komen tussen de kmo-zone Ter Straten en het groot rond punt aan de voet van de reeds vernieuwde brug Oelegemsesteenweg. Tegenstanders en voorstanders van de afbraak bestoken intussen het bestuur met petities en met zinvolle argumenten, een infovergadering verliep erg tumultueus, sommigen eisen een heus referendum.
De verkeerde vraag
Groen vindt echter dat de verkeerde vraag wordt gesteld: brug of geen brug. Iedereen gaat akkoord dat de dorpskern van Oelegem veel te veel verkeer te slikken krijgt ? doorgaand verkeer, sluipverkeer dat de files op de autosnelweg ontwijkt, vrachtwagens van de ondoordacht in geplante kmo-zone?
Hoe maken we het in de dorpskern van Oelegem veiliger en rustiger: dát is voor Groen de kern van de kwestie.En daar kan die nieuwe weg ? onder duidelijke voorwaarden ? een oplossing voor bieden (zij het helaas niet voor wie op de Zandhovensesteenweg woont).
Die kern van het probleem maakten we duidelijk op de gemeenteraad van 20 oktober 2014. Burgemeester Hofmans stemde er mee in dat de weg er alleszins zou moeten komen.
Wie betaalt de nieuwe weg als de brug tóch wordt heropgebouwd?
Maar we stellen vast dat in Oelegem veel mensen - met zinvolle argumenten - sterke druk uitoefenen op het gemeentebestuur om de brug te behouden. Groen wou daarom ook weten of de keuze voor een nieuwe omleidingsweg blijft gelden als de brug tóch zou heropgebouwd worden door nv De Scheepvaart; in dat geval zouden zij natuurlijk de weg niet willen bekostigen. Gaat de gemeente Ranst dan de investering op zich nemen?
Het antwoord bleef vaag, zoals zo vaak. Schepen van Openbare Werken Fernand Bossaerts antwoordde dat dit moet bestudeerd worden.
Het standpunt van Groen
Brug of geen brug, er moet een oplossing komen voor de verkeersoverlast en -onveiligheid in Oelegem; en een nieuwe omleidingsweg kán daar een grote bijdrage in leveren, indien onderzoek dat aantoont.
Als die weg er komt, mag dat geen alibi zijn om langs weerszijden een nieuwe industrie- of kmo-zone aan te leggen.
Als de brug verdwijnt, moet er minstens een fiets- en voetgangersbrug in de plaats komen.
Als de brug blijft en de weg er komt, dan zijn er vanaf dan twee wegen voor het doorgaand verkeer. De route langs de brug (en dus door het centrum van Oelegem) moet dan met alle middelen ontmoedigd worden, het doorgaand verkeer moet via de omleidingsweg geleid worden.
22 oktober 2014