Hondenschool – Chiro Emblem: beide verdienen plaats in Ranst

Lang geleden: nog eens zoveel mensen die de gemeenteraad volgen. Chiro en omwonenden kwamen duidelijk maken dat de hondenschool niet thuishoort op de plaats die het gemeentebestuur nu laat onderzoeken. Groot gelijk, vond Groen. Wij hadden het punt dan ook op de agenda gezet.

Groen-fractieleider Dirk van Nimwegen stelde een aantal pertinente vragen. Wij gingen namelijk akkoord met de meeste redenen die het actiecomité in Emblem in een brief en een petitie had opgesomd om de hondenschool niet naar dit gebied te halen. Ondermeer omdat het hier over waterzieke grond gaat, en de natuur in de omgeving ook haar rechten heeft.

Anderzijds is een hondenschool een zeer eerbaar en nuttig gegeven. Honden leren er samenleven met de mens, en (grote maar ook kleine) mensen leren er hoe ze hun hond goed kunnen opvoeden. Maar… de hondenschool moet nu dringend plaats maken voor een golfterrein. Voor Groen heeft zulk een vereniging echter evenveel recht op steun, gebruik van het gemeentelijk patrimonium en waardering van het gemeentebestuur als alle andere verenigingen.

Al snel werd duidelijk dat het gemeentebestuur zich danig vergaloppeerd had. O neen, er is niets beslist, dit is alleen een onderzoek, meer niet. En nee, het heeft niets te maken met de uitbreiding van de voetbalterreinen. Een ophoging van het gebied (waarvan volgens onze bronnen sprake was): of dat zou mogen, is juist voorwerp van het onderzoek.

Maar heeft het bestuur dan geen andere mogelijke plaatsen onderzocht? Euh ja, in Boechout, maar dat is afgesprongen omdat de eigenaar van het terrein en de hondenschool het niet eens raakten. Maar de mogelijkheden in Ranst zelf? Ja dat zal vanaf nu onderzocht worden … maar alle plaatsen die in aanmerking komen hebben elk bepaalde nadelen.

Groen heeft zelf ideeën waar het volgens ons wél kan. We zullen op de vergadering van het college met de buurt aanwezig zijn, en we blijven dit dossier op de voet volgen.

27 februari 2012

 

 

Tags: